Circa 140 appartementen in bewoonde toestand renoveren? Zo doe je dat!

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

Men neme een aannemer die van bewoond renoveren een specialisme maakt. Voeg daar dedicated onderaannemers aan toe, plus vaklieden die heel goed met huurders overweg kunnen. Een flinke scheut LEAN erbij en de trein komt in beweging. Projectleider Johnny Huijbrechts van Van der Leij: “Dit soort dingen doen we al jaren. Het ‘geheim’ zit altijd in een goede logistieke planning en puur teamwork.”

Het complex De Boog aan Griekenlandlaan in Zoetermeer is eigendom van woningcorporatie Vidomes. De woningen krijgen, indien aan vervanging toe, compleet nieuwe badkamers, keukens en toiletten. En daarnaast nieuwe elektriciteits- en watervoorzieningen. De bewoners kunnen gewoon in hun appartementen blijven; de doorlooptijd is 2 weken per woning. “We starten waarschijnlijk in week 40. Loopt alles volgens plan, dan bereiken we een oplevertempo van 10 woningen per week,” zegt Huijbrechts. “En is het werk in februari 2020 helemaal gereed.”

Verwachtingsmanagement

Renoveren in bewoonde staat is een specialisme, dat groeit door ervaring en innovatieve werkmethodes. “Het begint met adequaat verwachtingsmanagement. Transparant zijn over wat er gebeuren gaat, hoe lang het duurt en wat je als kunt bewoner verwachten,” legt Huijbrechts uit. “Daarbij werken wij natuurlijk nauw samen met onze opdrachtgever. Dat geldt ook voor de bewonerscommunicatie tijdens het hele proces. In die periode is aanspreekbaar zijn, er zijn voor huurders met vragen, heel belangrijk. En natuurlijk moet je werken met vaklieden die er geen moeite mee hebben dat bewoners af en toe ‘meekijken’. Een geölied team met praktijkervaring op dat gebied helpt daarbij. Wat dat betreft mogen zeker ook werkvoorbereider Tim Wiegers en uitvoerder Marc de Heer worden genoemd.”

Sneldrogend stucwerk

Behalve een goed uitgekiende logistiek helpen daarbij ook eigentijdse producten. Johnny Huijbrechts: “Zo gebruiken voor het stucwerk een product van Wandoquick. Dat droogt in 2 à 3 uur in plaats van traditioneel gips, dat daar 2 tot 3 dagen voor nodig heeft. En dat betekent weer dat je veel sneller kunt beginnen met tegelen. Bijzonder in De Boog is dat er twee kleine liften zijn. De éne voor de even verdie-pingsnummers en de ander voor oneven. We hebben een puzzelstukje gemaakt om ervoor te zorgen dat alle materialen in een vloeiende stroom kunnen worden aan- en afgevoerd, zonder dat iedereen steeds op elkaar moet wachten.”

Renoveren met Van der Leij

46 jaar ervaring met werkzaamheden in opdracht van corporaties!

Lees meer over renovatie-opties met Van der Leij