DENISE: van ‘old school’ naar internationaal onderwijs in een nieuw jasje

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) is één van de twaalf scholen van de Esprit Scholengemeenschap. Voor DENISE transformeert Van der Leij een voormalig schoolgebouw uit 1957 tot een eigentijdse, prettige en transparante leeromgeving, die ruimte biedt aan zowel internationaal basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Het pand aan de Piet Mondriaanstraat in Overtoomse Veld (Amsterdam) wordt dit voorjaar casco gestript. Vervolgens zorgt Van der Leij voor o.a. een volledig nieuwe indeling, nieuwe installaties, een nieuw dak, nieuwe houten kozijnen, fris schilderwerk, een nieuwe gymzaal en… het inpandige theater. Oplevering: gepland voor eind 2018.

Projectleider Ronald Schuitemaker van Van der Leij: “Een prachtige en omvangrijke opdracht, waarbij we letterlijk school kunnen maken. Want we laten op grote schaal zien welke ervaring Van der Leij in de loop van de jaren met intensieve binnenstedelijke renovaties heeft opgebouwd. Dit werk gaan we uitvoeren met een gemiddelde bezetting van zo’n 30 tot 40 vakmannen, binnen de kaders van een strakke planning. Dat betekent: BIM, LEAN en LEED spelen een belangrijke rol. Tegelijk wordt van alle betrokkenen een maximaal samenwerkingsvermogen gevraagd. Gezamenlijk gaan we een resultaat neerzetten dat er wezen mag. We gaan voor een 10, dat staat voorop!”

Monumentaal en karakteristiek

De ‘old school’ (voormalig Cartesius Lyceum) is een karakteristiek ontwerp van de bekende architect Jan Leupen. “De make over is een ontwerp van Paul de Ruiter architects. Het monumentale karakter van het gebouw zie je straks terug, maar dan met een open, transparante uitstraling. Veel daglicht en een speciaal systeem, dat ‘on demand’ frisse lucht aanvoert, zorgen voor aangenaam binnenklimaat,” vertelt Ronald Schuitemaker. “Dat binnenklimaat (goed voor de leerprestaties én de gezondheid) wordt verder verbeterd door de bestaande kozijnen op de verdiepingen vervangen door nieuwe houten kozijnen met isolatieglas. In de bestaande maatvoering, waardoor het oorspronkelijke ontwerp herkenbaar blijft. Uiteraard zijn ook tal van andere isolatiemaatregelen voorzien, onder andere waar het het nieuwe dak betreft.”

Schooltheater speelt een hoofdrol

Schuitemaker: “DENISE heeft een eigen, inpandig theater en ook dat gaan we intensief vernieuwen. Het theater krijgt een balkon, een nieuw plafond en wanden die aan akoestische eisen voldoen. Bij het hele project is trouwens een geluidsadviseur betrokken, om te bereiken dat de wanden en etagevloeren akoestisch optimaal presteren.” De bruto vloeroppervakte van DENISE omvat 8.800m2, waarvan 1.200m2 voor twee sportlokalen.

Van der Leij gaat voor tevreden leerlingen en docenten – en tegelijk ontzorgde schoolbesturen. School maken met Van der Leij betekent doelbewust schoolgebouwen renoveren, moderniseren en gereed maken voor een nieuwe jeugd – letterlijk en figuurlijk. Inclusief aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.

Bestudeer Van der Leij: onderhoud en renovatie van schoolgebouwen