Funderingsherstel 34 woningen aan de Marnixstraat in Amsterdam

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

Tussen Leidseplein en Haarlemmerplein vind je in Amsterdam de Marnixtraat. Lekker centraal, wonen en werken. In opdracht van woningstichting Eigen Haard werkt Van der Leij daar in bouwteamverband aan het funderingsherstel (en renovatie) van 34 woningen en een bedrijfsruimte. “We zijn inpandig aan het heien en plaatsen vervolgens een best wel bijzondere nieuwe fundering,” vertelt Ben Beentjes, bedrijfsleider bouwprojecten bij Van der Leij. “Daarna kan zo’n pand er weer heel lang prima tegen.”

De sociale huurwoningen aan de Marnixstraat dateren uit ongeveer 1880. De funderingen hebben na al die jaren onvoldoende draagkracht om de panden stevig overeind te houden. Beentjes: “Wij halen de binnenmuren en de vloeren er uit. Vervolgens hakken we kassen in de buitenmuren en de woningscheidende muren. Daarna gaan we inpandig heien, met schroefpalen. De oude heipalen blijven gewoon zitten. En tenslotte brengen we een stevig pakket aan dat de voormalige kruipruimte opvult, inclusief die uitgehakte kassen, en dat zowel een nieuwe vloer als een nieuwe fundering vormt. Resultaat: een stevig nieuw fundament onder de constructie.”

Eigentijdse woonkwaliteiten

Het stevige pakket dat Beentjes noemt bestaat uit een laag constructiebeton, vervolgens schuimbeton, een laag speciaal isolatiemateriaal en een cementen dekvloer. “Daarmee kan zo’n pand er weer heel lang prima tegen,” zegt Beentjes. “En niet alleen constructief, want we voorzien deze woningen ook van eigentijds comfort. Er komen isolerende voorzetwanden in, nieuwe binnenmuren, nieuw sanitair en nieuwe keukens. En ze worden keurig nieuw gestuct. Resultaat: het karakter van toen en de eigentijdse woonkwaliteiten van vandaag. De eerste 9 woningen worden door Van der Leij vóór de kerstdagen van 2016 opgeleverd en de volgende 9 daarna. Vervolgens start een tweede fase, die bestaat uit 16 woningen en 1 bedrijfspand, een stomerij.”

Stadswallen als ondergrond

Ben Beentjes: “Bijzonder is dat bij de voorbereidingen voor de heiwerkzaamheden, het zogenoemde ‘voorprikken’, we op restanten van het westelijke deel van de Amsterdamse stadswallen uit 1613 zijn gestuit. Ook werd een stuk van een oude molen ontdekt, die mogelijk op of bij de stadswal heeft gestaan. Deze resten lagen op een diepte van vier à vijf meter. Archeologen hebben alles onder de loep genomen voordat wij verder gingen. Want vernieuwen is mooi, maar respect voor het verleden hoort daar zeker bij!”