“Samen kampioen blijven. Dát is de grote uitdaging”

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

Naar verwachting zullen woningcorporatie Woonpalet en Van der Leij Bouwbedrijven eind dit jaar hun samenwerking opnieuw, voor een periode van zes jaar, verlengen. “Samen kampioen worden was niet zo moeilijk. Maar samen kampioen blìjven. Dát is de grote uitdaging,” zegt Bertho Eding, Manager Wonen bij Woonpalet in Zeewolde.

Eding doelt daarbij op de goede ‘rapportcijfers’ die Woonpalet en Van der Leij krijgen van de huurders. Objectief en onafhankelijk vastgesteld door KWH (Kennis- en kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector). Voor reparaties een 8,2 en voor onderhoud een 7,8. “Daar kun je mee thuiskomen,” zegt Eding. “Maar we zijn ambitieus en streven altijd naar nog beter. Daarom zijn we net gestart met een gezamenlijk LEAN-traject, om nog efficiënter en slimmer onze huurders van dienst te kunnen zijn.”

Innovatief voorop lopen

“De samenwerking tussen Van der Leij en Woonpalet ontstond omstreeks 2008. “Ons viel toen al op dat deze aannemer graag voorop loopt. Innovatie, ketensamenwerking, vergaande automatisering… toen het gros daar nog niks voor voelde, was Van der Leij er al mee bezig. Dat sprak ons meteen aan en het heeft zich in de praktijk ook zeker bewezen. Zo kunnen onze huurders reparatieverzoeken via de website zelf indienen èn inplannen. De facturatie is ook geautomatiseerd, via de DICO-koppeling.” 

Uitdagingen

De tijden van nu zijn ook voor woningcorporaties ingewikkeld. Enerzijds grote opgaven, zoals verdere verduurzaming, warmtetransitie en meer nieuwbouwen. Anderzijds schaarste en een zeer hoge inflatie. Eding: “Net als alle andere corporaties kunnen wij onze Euro natuurlijk maar één keer uitgeven. Uiteindelijk ontkom je niet aan prioriteiten. Die zullen bij ons mede bij nieuwbouw en verdere verduurzaming liggen. Wat dat laatste betreft hebben we het geluk dat de oudste woningen in onze voorraad (2000 stuks) uit 1984 dateren. Gemiddeld heeft onze woningvoorraad energielabel A. Maar ook hier geldt: verder verbeteren kan altijd.” Met name door de hoge energieprijzen is stilzitten geen optie. 

Lage energierekening

Van der Leij beschikt over decennia ervaring in verduurzaming en energetisch renoveren. En staat dus graag klaar voor Woonpalet om de energierekening van haar huurders zo laag mogelijk te houden – en tegelijk het wooncomfort nog verder te veraangenamen. Volgend jaar start Woonpalet bovendien met het vervangen van CV-ketels door hybride warmtepompen en in de periode tussen nu en 2030 streven we ernaar om op al onze daken zonnepanelen te leggen. “Met het klantperspectief als uitgangspunt zit de toekomst vol vernieuwingen,” zo kijkt Bertho Eding vooruit.