Gasloos bij mutatie? Zó is het veel beter betaalbaar

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

Nederland ‘gasloos’ in 2050 is het ambitieuze doel. Een doel dat wel haalbaar is, maar ook kostbaar. Een traditionele energietransitie bij een gemiddelde, bestaande woning kost immers al gauw 70 à 80.000,- Euro ex btw. Maar nu is er een uitstekend alternatief, waarvan de kosten veel beter te managen zijn…

Van der Leij Bouwbedrijven gaat een samenwerking aan met Meerbouw Rotterdam. Met een aantal gelieerde partijen, waaronder Van der Leij, presenteert Meerbouw Rotterdam een nieuwe systematiek voor het gasloos maken van (mutatie)woningen. De initiële kosten voor de eigenaar dalen daarbij naar 20 à 25.000,- ex. btw. Jan Anker van Meerbouw Rotterdam BV: "De kneep zit ’m erin dat wij niet de woning eerst helemaal gaan isoleren, maar de CV-ketel eruit halen en er een gasloze unit voor terugplaatsen. Tegelijk isoleren we wel de spouwmuren en brengen isolerende glasfolie aan – inbegrepen in het bedrag.”

Circulair en stap-voor-stap 

“Vervolgens kan de woning stap-voor-stap groeien naar zeer energiezuinig. Maar dan wel op de natuurlijke vervangingsmomenten die in het MJOP zijn opgenomen. Zijn de kozijnen en het glas aan vervanging toe? Dan komen er geïsoleerde kozijnen en bijbehorende beglazing. Dakrenovatie nodig? Dat is het moment om het dak helemaal te isoleren. Zo voorkómen we niet alleen dat veel bouwmaterialen worden weggegooid, belangrijk voor CO2-reductie en circulariteit, maar bereiken we ook dat de stap naar gasloos veel aantrekkelijker zal zijn, omdat de kosten worden gespreid en kunnen worden meegenomen in planmatig onderhoud.” 

Nillan renovatie-unit 

Met dit doel is bij de Deense fabrikant Nillan een speciale elektrische renovatie-unit ontwikkeld, die door middel van lucht- én waterverwarming (bestaande CV-radiatoren kunnen dus functioneel blijven zitten) een aangenaam binnenklimaat schept. Ook zomers, want de unit kan naast verwarmen ook circa 4°C koelen. “In combinatie met de spouwmuurisolatie en glasfolie zal de gemiddelde bewoner qua energielasten meteen 5 à 10 Euro per maand goedkoper uit zijn.” 

Pilot bij HW Wonen 

Bij woningcorporatie HW Wonen (10.000 woningen) in Hoeksche Waard is de eerste unit geplaatst en deze wordt uitgebreid gemonitord. De eerste resultaten zien er uitstekend uit. “Samen met een beperkt aantal gelijkgestemde bouw- en installatiebedrijven willen we deze innovatie uitrollen en in heel Nederland aanbieden,” aldus Anker. “Het zou immers wel eens de oplossing kunnen zijn om de doelstellingen van het klimaatakkoord, waar het de bestaande woningvoorraad betreft, betaalbaar, behapbaar en haalbaar te realiseren.” 

Ontdek nieuwe oplossingen voor corporaties en vastgoedeigenaren