Geert Groote School in ‘nieuw’ gebouw 1e Nassaustraat 5-7 Amsterdam

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

De panden aan de Eerste Nassaustraat 5-7 in Amsterdam werden al in 1896 gebouwd. Toch is er straks sprake van een ‘nieuw’ gebouw, als de Geert Groote School deze bijzondere locatie betrekt. Dat komt omdat Van der Leij deze voormalige ‘broedplaats’ voor creatieve ondernemingen renoveert – met als resultaat straks een Frisse School in optima forma.

In opdracht van Stichting Geert Groote School wordt de combinatie van historische panden omgebouwd naar een eigentijdse onderwijslocatie. Van der Leij is er trots op voor dit project te zijn uitverkoren. Wat gaan we allemaal doen? Johnny Huij­brechts, projectleider Van der Leij Bouwprojecten: “Ten eerste gaan we de balk­lagen van de begane grond en eerste verdieping verstevigen. Daarna volgt een heel pakket van werkzaamheden, waarbij we natuurlijk rekening houden met de monumentale status van deze panden.”

Thermische schil

“Aan de binnenzijde brengen we een zogenoemde thermische schil aan: een voorzetwand die de energieprestaties flink verbeterd. De kozijnen worden voorzien van voorzetkozijnen met HR++ glas aan de binnenzijde. Er komt vloerverwarming in de panden en we vernieuwen de elektrotechnische en warmte-installaties. Daarnaast is er groot onderhoud aan het dak, dat een RC-waarde 6 zal krijgen. We installeren deels nieuwe binnenwanden, maken nieuwe entresols, lambrizeringen en schilderen het casco. Aan de achterzijde wordt een aantal nieuwe kozijnen geplaatst.”

Optimale toegankelijkheid

In het gebouw, waarvan de begane grond en eerste verdieping door de Geert Groote School en een kinderopvangorganisatie zullen worden betrokken, wordt ook een lift geïnstalleerd, waarmee de interne toegankelijkheid sterk verbetert. “Bovendien verhuist de zogenoemde hellingbaan,” vertelt Huijbrechts. Een hellingbaan is een beloopbare en berijdbare helling, die toegang voor mindervali­den mogelijk c.q. veel gemakkelijker maakt. “Die is er nu wel, maar is aangebracht ter hoogte van nummer 7. In het ontwerp voor de toekomstige situatie komt er een nieuwe hellingbaan ter hoogte van nummer 5.”

Nog  een schoolvoorbeeld van Van der Leij zien