Rob van der Leij; 26 juli 1946 - 24 juni 2015

Energiek, eigenzinnig bouwer aan continuïteit en vooruitgang

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

Op 24 juni jl. is de grondlegger van ons bedrijf, Rob vander Leij sr., overleden. Rob was al enkele maanden ernstig ziek; helaas vervaagde allengs het uitzicht op een eventueel herstel. Naast een intense droefheid omdat hij er niet meer is, stemt zijn overlijden ons dankbaar voor wie hij was en wat hij ons nalaat.

Hij was een eigenzinnig en uiterst energiek bouwer aan continuïteit en vooruitgang. Een Amsterdammer met een groot hart voor zijn directe omgeving, voor maatschappelijke noden én voor de derde wereld.

Misschien niet altijd een even gemakkelijke man, maar wél een sociaal bewogen, visie- en vindingrijk mens, die de waarde van grotere verbanden zag. En die, glansrijk en met charme, nieuwe inzichten met bestaande belangen wist te combineren. Hij laat ons een vitaal en toekomstbestendig bouwbedrijf na, dat zich breed heeft gemaakt door een bundeling van specialismen en dat robuust is door een sterke reputatie en een groot, relevant netwerk.

 

Sociaal voelend, in woord en daad

In 1973 richtte Rob, toen 26 jaar, samen met zijn vrouw Hanna de besloten vennootschap Bouw- en Aannemingsbedrijf R. van derLeij op. Bedrijfsmiddelen waren een oude auto en, als werkplaats, een nog oudere garage. In 1974 nam hij ook een doe-het-zelf-winkel in Amsterdam-Noord over. Het bleek de start te zijn van een succesvol vervolg.Terwijl de ondernemingsactiviteiten voortdurend groeiden, sloeg Rob zijn vleugels ook maatschappelijk uit. Dat kreeg gestalte in intensieve bemoeienissen met onder andere branche- en vakorganisaties, in tal van initiatieven met maatschappelijke componenten, maar zeker ook in charitatieve sferen. Zo initieerde hij eind jaren tachtig een grootschalig project in India,waar ruim 4.600 woningen voor de allerarmsten werden neergezet in de provincie Andra Pradesh. In de jaren negentig richt Rob de Van der Leij-Habitat Foundation op, die later Intervolve Foundation ging heten. Onder andere in Zuid-Afrika, Kameroen en Ethiopië realiseert deze organisatie woningen, wijkvoorzieningen, scholingsprojecten en openbare gebouwen in en voor gebieden met ernstige sociale achterstanden. Als Rob een bouwproject in de townships bezocht, klom hij zelf op een steiger en demonstreerde hij prompt hoe je volgens hem het beste kon metselen… Het kwam hem, naast de dankbaarheid van duizenden mensen aan het andere eind van de wereld, op grote waardering van autoriteiten ter plaatse te staan. Rob en zijn Foundation werden in Zuid-Afrika tweemaal als 'Developer of the Year’ onderscheiden. Eén keer door het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Volkshuisvesting en één keer door de koepel van Zuid-Afrikaanse woningcorporaties.

Maar ook dicht bij huis initieerde, organiseerde en financierde Rob graag rond goede doelen. We noemen hier onder andere het Duimdrop-project in Amsterdam-Noord. Containers gevuld met speelgoed op grote stadspleinen,waarmee jongeren zich konden vermaken.

En nog dichter bij huis wilde hij goed zorgen voor zijn medewerkers. En dat deed hij ook, bijvoorbeeld in de vorm van de welhaast legendarische en gulle Sinterklaasvieringen voor de (kinderen van de) medewerkers van Van der Leij Bouwbedrijven.

Zo was Rob van der Leij. Soms kon hij scherp uit de hoek komen. Maar tegelijk toonde hij vaak een heel groot hart. Wie met zijn hartelijkheid kennis maakte, bleef vaak een vriend voor het leven.

 

Maatschappelijk ondernemend, Koninklijk onderscheiden

In 1989 begon een brede groep publieke en private partijen op initiatief van Rob van der Leij te discussiëren over samenhangende aanpak bij herontwikkeling van stedenbouwkundige gebieden. Tegenwoordig gesneden koek, althans in theorie, destijds echter zeer vernieuwend en baanbrekend op het snijvlak van publieke en private verantwoordelijkheden. Opgericht in het gemeentehuis van Drunen kreeg de groep de naam De Club van Drunen; betrokken waren onder andere Jan Schaefer, Arnold Heertje, Frank de Grave, Dick Tommel,                   Jaap Hekkelman en Tineke van den Klinkenberg. In vervolg op dit initiatief ontstonden al snel crosslinks met de Duitse bouw- en woningcorporatiewereld; de huidige European Federation for Living (EFL),opgericht door Rob van der Leij, is daarvan weer het -nog bredere- resultaat. Het voert te ver om hier alle directe, indirecte en zijdelingse betrokkenheden van Rob bij maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven op te sommen; laten wij volstaan te zeggen dat zij een breed terrein bestrijken, dat varieert van milieuzorg en recycling tot en met innovatieve bouw-constructiemethodieken en de integrale ontwikkeling van woon- en leefomgevingen, met name in de sfeer van de sociale huisvesting. Laten wij vooral ook de beeldhouwer André Volten (overleden in 2002) citeren, die in 1998 deze woorden liet optekenen:„Stilstaan bij (het bedrijf) Van der Leij is óók stilstaan bij Rob van der Leij zelf. Een ondernemer die met de gedrevenheid van een kunstenaar dingen aan elkaar verbindt die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Zo ontstaan oplossingen voor problemen die onoplosbaar leken en zo gaan mensen samenwerken die elkaar anders wellicht nooit hadden gesproken. Van der Leij is niet alleen een aannemer, maar vooral ook een makelaar in nieuwe dimensies.”Niet voor niets was Rob Officier in de Orde van Oranje-Nassau; de versierselen droeg hij bij gelegenheid met gepaste trots.

 

De toekomst geborgd

Ruim anderhalf jaar geleden heeft Rob van der Leij senior de belangrijkste verantwoordelijkheden rond Van der Leij Bouwbedrijven en aangesloten ondernemingen overgedragen aan Rob van der Leij junior en is de toekomst van het familiebedrijf stevig geborgd. De actuele bedrijfsactiviteiten vinden aansluiting bij nieuwe tijden en contemporaine marktbehoeften. De initiatieven die Rob sr. de laatste jaren ontwikkelde in de bedrijfstak Strategy, Research & Development zullen organisch worden geadopteerd binnen het bredere verband, waarbij uiteraard alle aandacht uitgaat naar bestaande contacten, geconcretiseerde gedachtenlijnen en geïnitieerde ontwikkelingen.

 

Met als waardevolle bagage het voorbeeld dat Rob van derLeij sr. heeft gegeven op het gebied van maatschappelijk verantwoordondernemen, innoveren, meebewegen op het ritme van de tijd én vooruitkijken om continuïteit en vooruitgang te bereiken, ziet Van der Leij Bouwbedrijven de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Zonder Rob senior, helaas. Maar met blijvende, warme herinneringen aan deze inspirerende, eigenzinnige, uiterst energieke entrepreneur. En bovendien: betrokken en bevlogen echtgenoot, vader en opa.