Van der Leij ‘revitaliseert’ gevel Hyatt Regency Amsterdam in de Sarphatistraat

Heeft u een vraag of opmerking?

020-632 3331

of

De voorzijde van het gloednieuwe Hyatt Regency Amsterdam in de Amsterdamse Sarphatistraat heeft veel gezien. Zij was onderdeel van het Emma Kinderziekenhuis, dateert uit 1872 en da’s echt lang geleden. Onlangs is die gevel door Van der Leij, dé specialist in renovatie en onderhoud, van top tot teen gereed gemaakt voor een volgend leven: als entree van de nieuwe conference area van het hotel. Achter de ‘gerevitaliseerde’ gevel krijgt Amsterdam’s nieuwste hotelaanwinst gestalte.

De gerevitaliseerde, deels monumentale orde gevel is tijdens de bouw van het hotel behouden en volledig in een staalconstructie vrijgehouden. Daarna is de gevel grondig schoongemaakt en voorzien van nieuw voegwerk. Ook kreeg de gevel nieuwe kozijnen,  met zowel akoestisch als thermisch isolerende beglazing. Het geheel werd als bekroning voorzien van nieuwe dakkapellen, die architectonisch matchen met de 19e eeuwse detaillering, maar uiteraard de kwalificaties hebben zoals die horen bij het tweede decennium van de 21e eeuw.

Ontwerp van de Rijksbouwmeester

Het hotel, dat officieel de naam Hyatt Regency Amsterdam zal dragen, is een ontwikkeling van Emma Hotel C.V. (UBM Development uit Wenen en Aedes Real Estate uit Amsterdam). Het casco hotel, dat gebouwd wordt door Hurks, telt straks onder andere 211 stijlvolle kamers, een spa- en fitnessruimte, conferentiezalen, een restaurant, bar, lounge en een balzaal van 200m2. Bij de bouw van het hotel wordt een sterke nadruk gelegd op duurzaamheidsaspecten; het hotel is straks uitgerust met een Breeam Excellent. Architect is Frits van Dongen, Rijksbouwmeester van 2011 t/m 2014. Het hotel zal naar verwachting per eerste kwartaal 2017 worden geopend.

Emma van Waldeck-Pyrmont

Het Emma Kinderziekenhuis (genoemd naar koningin-regentes Emma van Waldeck-Pyrmont, de moeder van Koningin Wilhelmina) werd opgericht in 1865 onder leiding van stadsarts dr. Samuel de Ranitz. Het kinderziekenhuis bleef tot 1988 in het gebouw aan de Sarphatistraat gevestigd, om tenslotte op te gaan in het AMC in Amsterdam Zuidoost. Met de komst van het Hyatt Regency Amsterdam krijgt deze locatie, vlak bij het centrum, opnieuw een gastvrije bestemming: nu voor zakelijke en vakantiedoeleinden. Van der Leij is trots daaraan een steentje te mogen bijdragen! Welke restauratiewensen heeft u?